Bloggande

Ta bättre bilder till bloggen

Dina bilder kan avgöra om din blogg når igenom bruset och får följare eller om den kommer att inte intressera någon. Självklart spelar texten fortfarande central roll men bildkvaliteten är också en avgörande komponent. Här kommer du att få några tips på hur du kan fixa snyggare bilder till din blogg utan att vare sig vara fotograf eller ha en systemkamera.

 

Vare sig du har en modeblogg där du poserar med en snygg Mössa med tryck eller om du bloggar om familjelivet vill du väl att dina fotografier ska spegla din text. Bilderna ska komplettera texten. Det är dessutom ofta bilden tillsammans med rubriken som drar oss in i en text.

Här är några enkla tips på hur du tar bättre bilder:

  • Kom nära motivet. Ofta har vi alldeles för mycket luft runt motivet och det gör det svårare att se vad som är i fokus. Om du fotograferar en outfit, visa då den och inte också halva vardagsrummet.
  • Använd en enkel bakgrund för att motivet ska lättare träda fram. En enfärgad vägg, ett bordsskiva eller underlakanet i sängen är billiga och effektiva bakgrunder. Om du fotograferar mindre föremål till exempel smycken eller kakor, kan du skaffa stora ark i färgad kartong så att du har flera bakgrunder att välja mellan.
  • Kom ner i rätt höjd när du fotograferar barn eller djur. Sätt dig på knä eller huk och fokusera på ögonen. Använd gärna porträttinställningen på din telefon. Det ger ett skarpt motiv mot en suddigare bakgrund.
  • Naturligt är naturligt ljus oftast snyggast och ger betydligt bättre bilder än både glödlampor och telefonens inbyggda blixt. Vintertid kan det förstås vara lite svårt men försök att vara nära ett fönster under dagens ljusaste timmar. Sommartid är det snarare det skarpa solskenet du vill undvika. Då tar du istället fina bilder på morgonen eller på kvällen. Gryning och skymning ger vackra varma färger och gyllene toner till ditt motiv.

Redigera alltid bilderna innan du lägger dem ut i bloggen. Ofta behöver de beskäras och ibland kan de behöva rätas till, till exempel om horisonten lutar. Det finns flera bra appar för bildredigering så du behöver inte kunna avancerade program. Fuska istället med de förinställda filter och funktioner som finns. Hitta din stil och använd den i varje inlägg.

Känner du dig som ett hopplöst fall bakom kameran? Lugn, det finns genvägar. Flera stora bloggar, till exempel den internationellt populära inredningsbloggen Decor8, bygger på lånade bilder. Det finns flera gratissajter där du kan låna bilder utan att betala, till exempel Pixabay. Om du skriver om olika produkter låter företagen dig många gånger låna deras pressbilder. Kolla upp i varje enskilt fall vad som gäller. Kom ihåg att du aldrig får ta någon annans bilder utan att de uttryckligen skrivit att det är okej.

ashe