Releases

Att blogga om resor

Resebloggar finns världen över på alla möjliga språk. Det är ingen tillfällighet att resebloggarna är populära att följa då de ofta väcker drömmen att resa. Skillnaden mellan att läsa ett reportage i en tidning om ett resmål i en tidning eller att läsa om det i en blogg är stor. En bloggare kan på ett helt annat sätt skriva mer fritt och personligt än det går att göra i ett tidningsreportage. Det en bloggare däremot behöver tänka på är vad läsarna faktiskt vill veta om resmålet.

Bilder i en reseblogg

Bilderna en bloggare lägger ut i en reseblogg tycker jag personligen kan vara av en annan karaktär än i andra bloggar. För läsarna blir texten till bilden minst lika viktig som kvaliteten på bilden. Självklart ska det inte vara dåliga bilder, eller ännu värre, rent av suddiga bilder utan av godtagbar kvalitet. En person som är ute och reser kan ha svårt att leverera bilder med en professionell kamera av praktiska skäl. För att stärka bilderna kan texten därför anpassas och beskriva bilden med ord. Det är ett sätt att kombinera för att på ett bättre sätt beskriva om bilderna är tagna med en mobilkamera och därför har lägre kvalitet.

Berätta om platsen

En bloggare som vill göra intressanta inlägg om ett resmål bör skaffa kunskaper om platsen. Läsare vill gärna ta del av allt från historia kring platsen till vilket café som serverar bäst kaffe. För att kunna leverera bra inlägg till läsarna kan det vara bra att planera ett upplägg för inläggen. Många skriver ett inlägg om dagen och beskriver det som har hänt. Ibland räcker inte det för att få med allt om resmålet och det kan därför vara bra att avsluta resan med ett sammanfattande inlägg och få med de sista viktiga delarna. Genom att hålla den kvaliteten på information går det att få fler läsare.

Nya bloggare kan hitta många bra bloggar om olika platser ute på nätet. Ett bra sätt att förbereda sig på innan en resa påbörjas är att läsa andra resebloggar. Mer professionella reportage kanockså vara bra att läsa där informationen ofta är väl genomtänkt och påläst. Självklart behöver inte de andra bloggarna handla om det kommande resmålet utan de kan handla om helt andra platser. Viktigast är att skapa sig en bild av vilket innehåll som önskas på den egna bloggen. Det kan vara bättre att läsa på om andra platser eftersom risken annars kan bli att det är lätt texten blir lite av en kopia.

Praktiska tips inför resan

Ett lyckat inlägg om ett resmål bör även ge läsaren några praktiska tips inför resan. Det kan vara allt från att ge råd om vilken packning som bör tas med. Tips om var nödvändig packning kan införskaffas brukar uppskattas och att ge konkreta tips om välsorterade butiker som vagabond kan vara bra. Det gör det lättare för läsaren att få direkt kunskap om vad som behövs och att undvika onödiga misstag inför resan.

ashe