Updates

Maximera det textliga uttrycket i din personliga blogg

Du behöver inte vara en erfaren författare eller litterär skribent för att klara av att blogga. Men för att lyckas förmedla din känsla i ett inlägg på rätt sätt till läsaren, krävs noggrannhet. Framför allt när det kommer till sättet du beskriver känslor, upplevelser eller tipsar om något konkret. Grammatiken bör vara god utan att du för den delen förlorar den personliga känslan i inlägget genom att vara för “proper”. Dessutom gäller det att berätta på ett målande sätt i dina inlägg.

En gyllene regel för dig som vill ta ditt bloggande till högre höjder är att inte spara på krutet när du skriver. Hur då? Jo, genom att se till att känslan i ord och text maximeras för att undvika att läsaren tolkar saker fel. Låt oss säga att du skriver om inredning där du tipsar om olika detaljer som gör tomten vacker till sommaren. Trädgårdsplattor är ett inslag som förgyller delar av tomten, men begreppet har en bred mening. Förklara vad du syftar på genom att säga till exempel marksten istället för att använda ordet trädgårdsplattor. Genom att direkt beskriva detaljen i ord kan läsaren lättare visualisera den bild du önskar förmedla. Måla gärna upp en textlig scen där ditt tips om marksten på tomten tydligt framhävs.

Här kommer tips på hur du kan specificera “bloggtermer” med en allt för bred innebörd:

  • “Fina växter”- berätta vilken slags växt det rör sig om för att läsaren bättre ska få en bild av det du skriver om
  • “Snyggt mode” – använd hellre korrekt modekategori för det du skriver om
  • “Trendiga färger” – om din blogg handlar om mode eller inredning ge då dina läsare konkreta tips istället för att de själva ska behöva leta upp årets trendfärger.

När du bloggar behöver du inte vara rädd att det blir för många superlativ i texten. Tvärtom är det din egen text och du kan faktiskt maximera inlägget med lämpliga superlativ. Tipsar du om något på menyn hos en restaurang välj då att skriva “godast i stan” istället för “gott”. Oavsett om det är ett influencer-samarbete eller enbart din egna åsikt brukar den sortens beskrivning etsa sig kvar i läsares minne. Våga vara lite extrovert när du skriver på din personliga blogg och ta ut svängarna när det kommer till dina beskrivningar.

Är du arg, glad eller ledsen? Varför hålla dig neutral i din text om du inte känner dig som vanligt inombords? Passa på att ventilera i bloggen; det är (tyvärr) så att vi människor gillar att gotta oss i andras humörsvängningar. Ditt inlägg kommer med andra ord att bli mer intressant om du är ärlig om hur du mår. Du kommer förmodligen få en hel del positiva kommentarer som kan få dig på gott humör!

ashe