Bloggande

Varför är bloggande så populärt?

Det saknas verkligen inte bloggar på nätet, detta står klart när man ser sig om på Facebook, Instagram och andra medier där det görs reklam för dem. Att blogga har blivit mycket populärt, inte bara i vårt land, utan över hela världen. En blogg är på ett sätt lite som en dagbok; den som driver bloggen skriver nya inlägg (helst dagligen) om precis vad som helst men ofta med anknytning till det som händer i dennes dagliga liv. Hur kan någon vara intresserad av att läsa detta kanske man frågar sig? Det är ju trots allt en annan vanlig människa, som vem som helst, som sitter framför tangenterna och skriver sina inlägg.

Det är nog så att vi människor är barnsligt nyfikna på andra och ständigt försöker hitta gemensamma nämnare som gör att vi kan dra paralleller till vår egen tillvaro. Det gör att vi kan lära oss mycket av en bloggare. Ponera exempelvis att vi lider av en speciell allergi som ingen tidigare har skrivit så mycket om. Så plötsligt kommer en bloggare som utförligt och grundligt beskriver sina erfarenheter av just denna allergi – och genast blir det intressant för en rad människor som upplever samma sak.

Det är just detta som är så fascinerande med bloggar. Den information som ges från en “riktig” människa – inte från ett företag eller en institution som på något sätt ser ekonomisk vinning i det som publiceras. Självklart kan det finnas ekonomiska intressen bakom en blogg också i form av sponsring (affiliate marketing) men det blir ändå på ett helt annat sätt. En bloggare som bara är ute efter att tjäna pengar genomskådar man snart. Det låter helt enkelt inte äkta utan istället riktat mot en specifik produkt eller tjänst (samtidigt som detta upprepas med jämna mellanrum).

En ärlig bloggare får behålla sina läsare, medan en oärlig dito snabbt tappar publik. Med tanke på att det finns så oändligt många bloggar på nätet kan läsaren verkligen välja och vraka bland innehållet, vilket ställer krav på bloggaren att hela tiden skriva autentiskt och originellt material som verkligen kommer från hjärtat.

Det finns bloggar inom alla tänkbara områden. Alla ämnen behandlas och det finns knappast något som det inte redan har skrivits om. Som ny bloggare gäller det därför att tänka nytt, men samtidigt att hålla sig underrättad om liknande bloggar. Kanske går det att skriva om samma ämne som andra bloggare, men på ett mer nyanserat sätt – eller med en annan infallsvinkel? En allergi kanske kan specificeras att gälla enbart barn, exempelvis. När du ska starta din egen blogg är det viktigt att tänka igenom detta innan så att du får en röd tråd i det du skriver. Detta tjänar du på, då det blir lättare att fokusera på en sak så att inte skrivandet blir för spretigt.

ashe